De kledingbieb voor baby's

Dreumes op ontdekkingstocht en de Minsgame

Onze kleine mini is nu anderhalf en het liefst gaat hij de hele dag op avontuur. Sinds hij kan lopen is er een wereld voor hem opengegaan (letterlijk want hij trekt elk deurtje en laatje open) en worden wij met onze neus op de feiten gedrukt van onze overdaad aan spullen die hij daarachter vandaan tovert.

Van tevoren dacht ik dat ons huis best babyproof was en ja dat was het ook, met nadruk op baby want dreumesproof is het absoluut niet. Onze mini laat op zijn ontdekkingstocht een spoor van vernieling in de vorm van leeg getrokken lades en kasten achter.

Ik betrapte me erop dat ik langzaam veranderde in een karakter uit mijn favoriete jeugdserie Rembo en Rembo waarbij ik continue de vraag aan de mini stelde: Mag dat? Maar in plaats van het antwoord uit de serie … jahaa dat mag, zei ik neeee dat mag niet, want liever had ik dat hij braaf zijn bak met blokken omkieperde op het kleed en daarmee zou gaan spelen. Aan de andere kant zag ik ook het plezier en de verwondering van deze kleine ontdekkingstochten en vroeg ik me af of ik hem daarin moest stoppen? Hij ziet tenslotte ook het verschil niet tussen speelgoed en ‘grote mensenspullen’, daarnaast was het ook leuk om hem in de weer te zien met de spullen die hij tevoorschijn toverde. Het staat natuurlijk iedereen vrij om te bepalen wat je wel en niet toelaat maar ik heb besloten dat ik de kastjes met gevaarlijke spullen zoals schoonmaakmiddelen heb voorzien van een kinderslot en breekbare en andere spullen die niet dreumesproof zijn op een plek zet waar hij niet bij kan. Voor de rest heeft hij nu de vrijheid om zijn speel- en ontdekkingstochten (onder toezicht) voort te zetten.

de verzameling krullenlotion

De ontdekkingstochten eindigen het vaakst in de badkamer. Meneer zit dan binnen de kortste keren tussen een bonte verzameling flesjes, potjes, handdoeken en badspeelgoed.
Het viel me op dat ik 1 item wel heel erg vaak terug zag komen. De krullenlotion van vriendlief bleken we niet 1 keer in huis te hebben maar wel 10 keer en werden door de mini vrolijk over alle ruimtes van het huis verdeeld. Maar waarom zoveel? Er waren wel 5 half aangebroken flessen. Toen ik de kastjes weer aan het inruimen was werd ik een beetje kriegelig van alle spullen, want in de praktijk hadden we meer dan de helft helemaal niet nodig en stond het er maar als kastopvulling (en dreumesspeelgoed).

Een aantal weken eerder had ik op Netflix de documentaire van de The Minimalists gezien en op hun blog gelezen over de Minimalists game (of Minsgame). Aangezien ik dol ben op spelletjes was deze manier van ontspullen me op het lijf geschreven. Bij de Minsgame ga je een maand lang aan de slag om je huis te ontdoen van (overtollige) spullen. Je begint op dag 1 met het wegdoen van 1 item, op dag 2 neem je afscheid van 2 dingen enzovoort tot je aan het einde van de maand 30 of 31 items wegdoet. Ik besloot dat ik dit gegeven ook zou gaan toepassen op mijn eigen huis. Maar aangezien geduld nu niet mijn sterkste kant is en ik ervan houd om mijn eigen regels te bepalen heb ik de Minsgame iets aangepast en besloot ik gedurende een maand elke week een ruimte te ontdoen van overtollige spullen waarbij ik in totaal net zoveel spullen wilde doen als bij de Minsgame (ongv 500 in een maand) dus 125 items per ruimte. De vier ruimtes die ik onder handen ga nemen zijn: Badkamer, Keuken, Woonkamer en Slaapkamer(s).

Aangezien de badkamer de lievelingsruimte is van de mini begin ik hier. Ik deel de ruimte in verschillende categorieën, zoals bad- en doucheproducten, medicijnen, parfum, make-up, handdoeken et cetera in en sorteer per categorie de items. Ik maak stapels met weg, misschien en houden. De misschien items berg ik op in een doos en als ik ze na 2 maanden nog niet heb gemist gaan ze alsnog weg.

Parfumverzameling voor en na het ontspullen

In de categorie zomerproducten kwam ik 5 flesjes en tubes zonnebrand tegen. Ik had weleens gehoord dat zonnebrand maar kort houdbaar was en dat na een half jaar de factor gehalveerd was. Ik besloot dit nader te onderzoeken. Het blijkt wel zo te zijn dat zonnebrand wat in kracht verliest maar het is niet zo dat het na een jaar in factor is gehalveerd. Het is wel handig om de Periode Na Opening in de gaten te houden. De PNO staat aangegeven met en geopend potje gevolgd door een getal en de letter M (12M is tot 12 maanden na opening te gebruiken. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat er nog 1 flacon wat voldeed de rest kon weg.

Het medicijnkastje is sinds de kleine mini naar het kinderdagverblijf gaat ook een flink stuk aangevuld, want naast leuke frustels neemt hij ook allerlei virussen mee naar huis. Bij medicijnen is het nog veel belangrijker om de houdbaarheidsdatum goed in de gaten te houden. Ook moet je even goed kijken of je geopende medicijnen wel gewoon mag en kan weggooien of het bij het chemisch afval moet.

de opbrengst: zo'n 150 items.

Na een paar uurtjes heb ik de inhoud van de badkamer meer dan gehalveerd. Per persoon: man, mini en me heb ik een plankje gemaakt waarbij alle gebruiksvoorwerpen een vaste plek hebben gekregen zodat het gemakkelijk te zien is wanneer iets bijna op is zodat we niet meer een overdaad van halfgeopende potjes hebben staan.
Helaas moet mini het op zijn volgende ontdekkingstocht wel doen met een stuk minder spullen, maar hij lijkt net zo enthousiast met 5 dingen te spelen dan met 25.

The Minimalists zijn Joshua Fiels Millburn & Ryan Nicodemus en op hun platform kun je meer lezen over de manier waarop zij omgaan met minimalisme. Wil je meer lezen over the 30 days Minimalist challenge dat kan hier.
https://www.theminimalists.com/game/
Ze hebben ook een documentaire gemaakt die je nu kunt kijken op Netflix. Hoewel er zeker stukken in zitten die me aan het denken hebben gezet en ik inspirerend vond kreeg ik wel een beetje kromme tenen van het continue geknuffel (I am a hugger) van 1 van de hoofdpersonen. Hieronder de trailer en je kunt hem op Netflix helemaal bekijken