De kledingbieb voor baby's

Duurzame mode voor mama: Studio JUX

Toen ik begon met het samenstellen van de collectie van BIEBY kwam ik erachter dat er een behoorlijk aanbod is in duurzame en verantwoorde kindermerken. Een aantal daarvan kun je al vinden in de collectie van BIEBY en ik hoop dit op korte termijn verder uit te kunnen breiden met bekende maar juist ook nieuwe startende labels. Maar hoe zit het met duurzame merken voor volwassenen?

In mijn eerste post kon je al lezen dat ik een behoorlijke koopverslaving heb en hoewel ik met mezelf heb afgesproken dat ik nog minimaal een half jaar geen nieuwe kleding mag kopen, wil ik op het moment dat ik dat doe, graag de keuze maken voor eerlijke en duurzame merken Wat is er dan allemaal te verkrijgen? Ik zet een aantal labels op een rijtje, te beginnen met 1 van mijn favorieten.

Studio JUX

Studio JUX is in 2008 gestart omdat de oprichters vonden dat mode leuk moet zijn voor iedereen, zowel voor de personen die het dragen als diegenen die het maken. De naam ‘JUX’ betekent dan ook leuk of lachen in het Duits.

De collectie wordt gemaakt in een eigen fabriek in Kathmandu in Nepal, als onderdeel van een project om vrouwenemancipatie te stimuleren. Je kunt ook op de website van het merk kennismaken met de kleermakers die hebben gewerkt aan de kledingstukken en in veel items is ook de tagline: ‘My Nepali tailor is a rockstar’ verwerkt. Dat zijn ze ook echt want de kwaliteit en pasvorm is echt geweldig.

De stijl van Jux is minimalistisch en draagbaar, met een prachtig kleurenpallet wat zich onderling altijd goed laat mixen en matchen.
Bij de productie van de kleding kijken ze altijd naar materialen die zorgen voor een zo klein mogelijke belasting van het milieu. Zo hebben ze ook een mooi alternatief gevonden voor mijn favoriete stof zijde, die eigenlijk verre van duurzaam is in een heerlijke zachte plantaardige stof: vegan silk. Het heeft dezelfde glans als zijde maar is milieu en diervriendelijker, minder fragiel en gemakkelijk te onderhouden. Het verbaast me dan ook niet dat ze in 2017 van PETA de prijs hebben gekregen voor beste vegan collectie.

Genoeg gekletst. Tijd voor een aantal plaatjes en neem vooral zelf een kijkje op de website of bezoek de flagshipstore in Amsterdam.foto's: Studio JUX