De kledingbieb voor baby's

It's a BIEBY

Mensen die mij een beetje kennen, weten van mijn liefde voor mode en (bijbehorende) koopverslaving. Ik heb weleens berekend, dat ik gemakkelijk drie jaar kon vullen met elke dag een andere outfit, want de teller kwam zonder problemen boven de 1000 items uit.

Kledingbibliotheek voor baby's

Dit vond ik eigenlijk niet iets om trots op te zijn en ik wilde hier wel verandering in aanbrengen. Reizen die ik maakte door Azië en projecten van mijn werk rondom duurzaamheid zorgden ervoor dat ik bewuster wilde gaan leven.  De geboorte van mijn zoon versterkte dit gevoel omdat ik nog meer ging nadenken over de wereld waarin ik zou willen dat hij opgroeit.

Tijdens mijn verlof keek ik een aflevering van het VPRO-programma De Prijsvechter over onze zogenaamde ‘goedkooplust’ en wat hiervan de gevolgen waren voor de maatschappij en het milieu. Het programma drukte mij met mijn neus op mijn eigen gedrag, want met name op het gebied van kleding was ik een ‘sucker’ voor de koopjes, zonder stil te staan bij de gevolgen en belasting die de productie van al die honderden kledingstukken veroorzaakten.

Mijn eerste beslissing was dat ik ten minste een jaar geen nieuwe kledingstukken meer zou kopen en ik mijn uitpuilende garderobe zou uitdunnen tot een capsule collectie van 50 stuks per seizoen. Het tweede was dat ik een duurzaam kledingmerk wilde ontwikkelen wat het milieu en maatschappij niet zou belasten en iets zou teruggeven.

Terwijl ik bezig was met het opzetten en ontwikkelen van het concept merkte ik in welk razend tempo mijn mini zijn garderobe ontgroeide waardoor ik elke 2 maanden op zoek moest gaan naar nieuwe outfits. Ik wilde wel mooie (en duurzame) items kopen maar ik vond soms de kostprijs een behoorlijke investering voor iets wat hij maar zo kort zou dragen. Daarnaast had ik nog de garderobe waar hij uit gegroeid was. De horrorbevalling zat nog vers in mijn geheugen gegrift, dus bewaren voor een eventuele tweede zag ik (nog) niet zitten en daarnaast weet je natuurlijk nooit of een tweede kind van hetzelfde geslacht of in hetzelfde seizoen geboren wordt. Een deel van zijn garderobe kon ik weggeven aan vriendinnen en sommige items heb ik via Marktplaats verkocht maar er was wel een zaadje in mijn hoofd geplant. Zou het niet handig zijn als ik ergens kleding kon lenen en kon inwisselen als ik toe was aan een nieuwe maat. Een kledingbieb voor baby’s – BIEBY – was geboren.

Het plan voor een eigen duurzame kledinglijn werd geparkeerd en het businessplan en concept voor BIEBY werd ontwikkeld en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Een aantal productieve maanden volgden waarin de collectie is samengesteld en de webshop is ontwikkeld. Ik ben ontzettend trots op het resultaat en ik hoop andere ouders via BIEBY ook een duurzaam alternatief voor kleding kopen te kunnen bieden.

Diane