De kledingbieb voor baby's

To potty or not to potty

Onlangs brak het angstzweet me uit toen ik op Instagram zag dat een moeder met een zoontje dat net zo oud is als onze mini was begonnen met de zinnelijkheidstraining op de respectabele leeftijd van 18 maanden.

Ik had zelf bedacht dat ik dit klusje nog minimaal een jaar zou kunnen uitstellen tot een jaar of 2,5 vooral ook omdat onze mini het alleen op een schreeuwen zet als hij honger heeft en een vieze luier hem nog nooit een kik heeft doen geven. Ik dook het internet op om te kijken of ik het nu helemaal mis had wat betreft zinnelijkheidstraining.

Wanneer begin je eraan?
Alle artikelen die ik tegenkwam gaven duidelijk aan dat het verschilt per kind. Het ene kind is al zindelijk rond de 20 maanden en een ander pas net voordat het naar de kleuterschool gaat. Je kunt zindelijkheid gaan ‘aanleren’ vanaf een leeftijd van 16 a 18 maanden. Hierbij is het wel belangrijk dat je kind bewust is dat er “iets” gebeurt en daarvoor signalen kan afgeven. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

• Je kind vindt ontlasting vies.
• Je kind geeft het aan als hij geplast of gepoept heeft
• Je kind is bewust dat hij moet plassen of poepen
• Je kind is langere tijd droog. In plaats van geregeld een klein plasje wordt dit één grote plas
• Je kind heeft controle over zijn sluitspieren

Als je merkt dat je kindje een of meerder van bovenstaande signalen afgeeft kun je dus gaan beginnen met het trainen. Daar zijn grofweg 2 methoden:

Luier uit
In plaats van een luier laat je je kindje rondlopen in een (onder)broek of in zijn/haar blootje. Doordat het kind het comfort en de aanwezigheid mist van de luier zullen ze vanzelf merken als er iets gebeurt. Als je dan een potje in de buurt zet kun je ze aanmoedigen om daar dan naartoe te gaan. Over het algemeen is deze methode geschikt voor iets oudere kinderen die lichamelijk al zo ver ontwikkeld zijn dat ze zinnelijk kunnen zijn. De zomer is een hele geschikte periode om dit te trainen omdat het dan warm is en kinderen gemakkelijk buiten (in hun blootje) kunnen spelen en je daar het potje neer kunt zetten.

Vaste tijden
Een tweede methode is om kinderen om vaste tijden op een potje of de wc te zetten. De meeste kinderen moeten ongeveer een half uur nadat ze wat gedronken hebben plassen. Je kunt ze dan even op een potje zetten. Dit kun je ook doen vlak voor het naar bed gaan of het verschonen. Let daarnaast ook op of je de signalen ziet dat kinderen moeten plassen of poepen zoals wiebelen, zich afzonderen of in het kruis krabben. Als je herkent wat de signalen van je kind zijn voor het plassen of poepen wordt het gemakkelijker om hier op in te spelen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je kindje zelf de signalen leert te herkennen wanneer hij naar de wc gaat en hij dit ook kan aangeven.

Belonen
Maak het plassen en popen nog aantrekkelijker door een beloningssysteem in te stellen met stickers. Teken op een A4 allemaal vakjes en hang die in de wc/badkamer op (er zijn online ook allerlei beloningskaarten te downloaden). Elke keer als er is geplast of gepoept, mag je kind een sticker op het vel plakken. Is de kaart vol dan kun je daar een leuk uitje of een cadeau aan koppelen. Dat hoeft niet iets heel groots te zijn maar kan zoiets zijn als pannenkoeken eten of naar de speeltuin.

Oh ja
Zorg ervoor dat je kindje tijdens deze periode kleding aan heeft die hij of zij zelf gemakkelijk aan en uit kan trekken.
Zorg ervoor dat het potje binnen handbereik staat en als je een groot huis hebt kun je overwegen om er meerdere aan te schaffen.
Sommige kinderen willen het liefste afgezonder plassen of poepen, zet het potje dan ook in een hoekje neer.
Wees consequent, dus geen luier is geen luier ook niet als je op bezoek gaat, neem in dat geval 1 of 2 setjes extra kleding mee.
Wees geduldig en schiet niet uit je slof bij een ongelukje. Het kost tijd en het helpt niet als je boos wordt.
Kies ervoor om met zinnelijkheidsperiode te oefenen in een rustige periode dus niet tijdens een verhuizing, vakantie in het buitenland of als er een broertje of zusje bij komt.

Messy business
Ja en dan het schoonmaken ervan dat is natuurlijk ook nog een dingetje. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om te kijken of je kindje het direct met een verkleiner en een opstapje op de wc wil doen maar als alternatief voor het wassen van het potje kwam ik dit product tegen.
Een potje van Naty gemaakt van suikerruit, met zakjes erin die je door de wc kunt spoelen zodat je niet telkens het potje hoeft schoon te maken en hij ziet er ook nog eens leuk uit.

Wij wachten nog even een half jaar voordat we aan de ‘bak’ gaan maar na het lezen van alle artikelen een aanpakken breekt het angstzweet me wat minder uit en heb ik er wel vertrouwen in dat het goed gaat komen.

(Dit artikel is niet door middel van sponsoring tot stand gekomen)