De kledingbieb voor baby's

WERELDWIJVEN: Inspireren zonder grenzen

Op Moederdag worden alle moeders in het zonnetje gezet en verwend. Vanuit Bieby wil ik graag stilstaan bij een aantal vrouwen die in verschillende uithoeken van de wereld wonen en zich samen verenigd hebben op het platform De Wereldwijven en schrijven over wat ze meemaken en bezighouden.

Carolien Grootendorst woont samen met haar man en kinderen in Liberia en ik leerde haar kennen via de pop up van Bieby waar ze vertelde over het door haar gelanceerde kledinglabel Peppa. Tijdens haar tochtjes over de markt in Liberia kwam ze in aanraking met Lappa, de traditionele felgekleurde stoffen, waar ze direct verliefd op werd en ze een behoorlijke collectie van inslaat en waarmee ze verschillende dingen maakt. Na de geboorte van haar dochter Hannah in 2015 begint ze met het maken van slabbetjes, broekjes en jurkjes. In het klein is alles tenslotte nog veel leuker en samen met haar favoriete kleermaker proberen ze verschillende ontwerpen uit. Een mooie combinatie van Afrikaans vakmanschap en westers design. De ontwerpen blijven niet onopgemerkt en steeds meer vrienden en bekenden vragen of ze ook iets voor hen kan maken en dit leidt uiteindelijk tot de oprichting van Peppa. Op het blog van de wereldwijven kun je lezen hoe het Carolien als ondernemer in Liberia vergaat.

 

Anna van Keulen woont met haar man en kinderen in Surabaya. Voor haar stichting Mijn Roots zoekt ze biologische families van mede-geadopteerden uit Indonesië.

Ana is geboren in Indonesië maar opgevoed door adoptieouders in Nederland. Zelf heeft ze haar biologische ouders ontmoet toen ze 18 was. Inmiddels woont ze weer in Indonesië. Ze staat mensen bij met een adoptie verleden die hun roots willen vinden. Op het platform van de wereldwijven houdt ze in video’s bij hoe deze zoektochten verlopen. 

 

Katrien van Dithuijzen is een geboren en getogen expat en woont met haar gezin in Singapore waar ze betrokken is bij een lokale NGO die buitenlandse huishoudelijke hulpen ondersteunt.

Als schrijfster helpt ze hen bij het vertellen van hun verhalen, want anders dan veel westerse vrouwen die migreren met een contract voor een goede baan of/en een partner met inkomsten en een goed gevuld vangnet thuis zijn dit verhalen van vrouwen die vaak geen keuze hebben en met letterlijk niets proberen iets te krijgen. Ze bundelde een aantal verhalen van moedige vrouwen in het boek Our Homes, Our Stories en via het platform van de Wereldwijven zal ze de komende tijd aan de hand van een serie portretten een aantal van deze vrouwen voorstellen. Klik hier om haar laatste portret te lezen.

Dit was een korte selectie van een drietal wereldwijven maar het platform barst van de verhalen en inspiratie zoals een bikerchick die van de noord- tot zuidkaap reist maar ook wereldwijven die onlangs zijn teruggekeerd en hoe zij zich aanpassen aan het Nederlandse systeem van luizenmoeders, tikkies, groepsapps en elektrische bakfietsen.

De wereldwijven brengen eerlijke verhalen die je blik op de wereld verruimen. Dagelijks een goed verhaal, een mooi portret en een boeiend filmpje met inhoud en diepgang kun je allemaal vinden op de website.